Kiskun Emlékhely - Szank

A történeti emlékpark a középkorban, a 13. század közepén Magyarországra költözött keleti eredetű népnek, a kunoknak állít emléket. A kunok a tatárjárás vérzivataros évei folyamán leltek itt új hazára, majd beolvadtak a magyarságba. Az Emlékhely fő célja, hogy a látogató közel 800 év történetében barangolva, választ kapjon olyan kérdésekre, hogy a 21. században miért van jelen és mit jelent az a fogalom, mint a „kun öntudat”.

Konyak meggy – Szank

Több mint százéves hagyománya van a csokoládés konyakmeggy gyártásának, amit a svájci származású, ám Budapesten alkotó cukrászmester, Émile Gerbeaud honosított meg Magyarországon. Sokan sokféleképp készítik, Szankon azonban máig hűek a rendszerváltás előtti receptúrához és a kétkezi gyártási folyamathoz. A finomságot Szankon, az Ízek házában lehet megkóstolni.

Varangykő tanösvény – Csólyospálos

Hazánk majd’ minden vidékén találunk kőbányákat, kőnyerő helyeket. Meglepő és kevésbé ismert módon még az Alföld egyes vidékein is. A Duna-Tisza közén ugyanis foltokban bányászható és építkezésre alkalmas réti mészkövet lehet találni. Ilyen egykori réti mészkő kitermelő hely a csólyospálosi földtani feltárás.

Bodoglári homokbuckák és a tartósszegfű

A 720 hektáros, igazi kiskunsági buckavidéket 1984-től védetté nyilvánították. A meredek oldalú buckák minden évszakban sok szépséget rejtenek. A területen kijelölt utak vezetnek a legszebb, legjellegzetesebb helyekre. Nyár elején a virágzó árvalányhaj is látható itt, és itt található a ritka és védett tartósszegfű állomány jelentős része.